Čizma glavu čuva

Savage Gear Offroad Boot je čizma od koje se u hladnom talasu koji još traje praktično ne razdvajam. U periodu leda i snega, doduše, mnogo više u svakodnevnim gradskim (ne)uslovima, ali i na redovnim ekskurzijama, na vodu, led(!) i u prirodu.

Da krenemo redom, ova čizma, koja ima i određene elemente duboke patike je skup odličnih tehničkih rešenja i inovacija elegantno i skladno upakovanih u veoma dopadljiv finalni proizvod. Odlikuje je pre svega odličan gumeni đon, sa skrivenim EVA slojem. On zahvaljujući svojoj reljefnoj šari, prvo nije klizav i odlično prijanja za većinu podloga, a isprobao sam ga na bukvalno svim površinama sa kojima se možemo sresti kako u ribolovu, tako i u svakodnevnom životu. Osim dobrog držanja podloge ovaj deo je posebno važan zbog svoje apsolutne vodonepropustljivosti, koja mi je više puta sačuvala nogu suvom, a samim tim i toplom. Cela cipela je zahvaljujući 100% vodootpornoj konstrukcija sa „HydroBlock“ vodoodbojnom membranom koncipirana tako da noga u njoj ostane suva, šta god radili, osim ako ugazite u vodu dublju od visine same cipele. Osim gaženja plitke vode i blata, pokazala se odličnom i u uslovima naglog otopljenja u ovom ledenom periodu, u kome sam je gotovo dva cela dana nosio kroz bljuzgavicu i sneg koji se pod kišom ubrzano topio, bez da mi je noga i jednog trenutka bila mokra.

Rešenje đona sa umetkom od EVA-e u mnogome povećava i udobnost, kao i ono što je takođe vrlo bitno smanjuje težinu cipele. I ranije sam imao prilike da koristim veoma dobre cipele po svim karakteristikama sem ove i iskreno, pravo je zadovoljstvo nositi sigurnu, pouzdanu i tolu cipelu, koja pride nije teška kao beton i ne čini mučnim i duže pešačenje. Cela unutrašnjost je obložena udobnom oblogom od mikro flisa. Po tvrdnjama proizvođača Savage Gear Offroad boot zadržava toplotu na spoljašnjim temperaturama do -30 stepeni, toliko daleko u testu nisam išao, jer se temperatura ovih dana nije spuštala ispod -24 C. Šalu na stranu, osim višesatnog pecanja na Dunavu na temperaturi od -3 do -6 stepeni, ovu karakteristiku sam testirao i višesatnim pecanjem iz čamca na temperaturama par stepeni ispod i iznad nule, po kiši i susnežici, šetao sam u njima više puta po dubokom snegu, a vrhunac je bio trosatni boravak na zaleđenom Kupusinačkom dunavcu, u danu u kom temperatura nije prešla -7 C (pri polasku je bila na -10,5 C).

U svim ovim situacijama Offroad Boot sam nosio samo sa tankom pamučnom čarapom i noga mi ni jednog trenutka ni u naznaci nije zebla. S obzirom na moje ranije iskustvo sa ekstremnim hladonćama i dugom aktivnom boravku na snegu, stečeno dok sam se bavio snowboardingom, mogu reći da su ove čizme po toplotnoj izolaciji nešto najbliže boarderskoj obući, ali mnogo udobnije za nošenje i naravno prilagođeno prvenstveno hodanju.

Još jedna od za mene izuzetno bitnih strana ove obuće je činjenica da se veoma lako pertlaju, zatežu i otpuštaju, te da preobuvanje nije desetomnutna mučna operacija. Pertle su vrlo snažne, lako se vezuju i pouzdano drže vez. Kada se adekvatno zategnu sigurno drže skočni zglob, pa je lomatanje po obalnom kamenjaru dosta lakše i bezbednije, jer je mogućnost izvrtanja skočnog zgloba praktično svedena na minimum. Jedina uslovna mana koju sam im pronašao je nešto teže otresanje blata sa šare đona, no vrhunsko prijanjanje za podogu ne trpi kompromis, pa se vredi malo potruditi oko ćišćenja đona. Ostatak cipele se lako čisti i održava.

Svojim izgledom Savage Gear Offroad Boot jasno stavljaju do znanja da se radi o pravoj outdoor obući, a sveden dizajn i tamna boja ih čine lako uklopivim i uz svakodnevnu odeću. Pravi su izbor i za nošenje u urbanim uslovima, što je za mene veliki plus i razlog više zbog kog sam ih kupio. Najtoplije ih preporučujem.
Miloš Elek
Ovaj model možete naći u našoj ponudi : http://www.carpologija.com/shop1/product/garderoba-ribolov-lov/obuca/savagear-offroad-boot

Ostavite odgovor