Elegantni univerzalac vrhunskih karakteristika – Okuma Salina 3 Spin

Okuma Salina 3 Spin 2,70 m 30-80 grama

Tekst preuzet sa zvanične FB stranice Okuma Srbija

Štap Salina 3 je plod uspešne i dugoročne saradnje beogradske firme Carpologija i Okume – poznatog i priznatog giganta svetske proizvodnje ribolovačkog pribora. Kao i kod modela Celilo Spin, kog smo predstavili pre deset meseci, ovaj štap je rezultat pažljivog izbora blanka iz ogromne palete kojom Okuma raspolaže, kao i njegovog kombinovanja sa vrhunskim komponentama koje će iz tog blanka izvući maksimum. Za razliku od pomenutog Celila kod kojeg je ekonomski momenat bio imperativ i ograničenje, kod Saline kompromisa nije bilo.
To je luksuzan varaličarski štap, izveden u izuzetno elegnatnom crnom maniru sa preovlađujućim plavim detaljima (estetikom prati mašinice iz istoimene serije), brze vršne akcije i izuzetno pedantne završne obrade, koji je ipak ostao u cenovnoj klasi od približno 100 eura. Blank je izradjen od 30T karbona i opremljen Alconite K provodnicima kojih ima 8 plus vršni. Donji (najveći) je dvostopalni, dok su ostali jednostopalni, prečnik najvećeg je 30 , a najmanjeg 7 milimetara. Vezivanje je izuzetno pedantno, urađeno crnim koncem sa plavom aplikacijom ukrasnih niti uz ivicu.

Okuma Salina 3

Donja karika, 30 mm
Držač mašinice je Fuji DPS grafitni model, sjajno uklopljen u rukohvat od crne, tvrde , anatomski oblikovane EVA pene, ukrašene u donjem segmantu plavim aluminijumskim prstenom. Ispod njega se nalazi end kapa takođe urađena od crne EVA pene.
2End kapa i donji deo rukohvata
Ukupna dužina rukohvata je 35 centimetara, što obezbeđuje odličnu dužinu poluge pri zabačaju i perfektan balans štapa. Spoj segmenata ovog dvodelca je spigot (trn), perfektno naleže, pouzdan je i lepo ukrašen koncem kakvim su vezane i karike.
3
Težina štapa je 236 grama i on se isporučuje upakovan u lepo dizajniranu, crnu platnenu futrolu, sa prepoznatljivim plavim detaljima.
4
Perfektan balans
Ukupno gledano, estetski utisak je odličan, a ono što je mnogo važnije, štap performansama prati estetiku. Njegova osnovna karakteristika je pomenuta brza, vršna akcija, izuzetna osetljivost i respektabilna rezerva snage. Da bi smo Vam mogućnosti i praktičnu vrednost ovog štapa što bolje prikazali, postavili smo ista pitanja trojici vrhunskih ribolovaca koji su testirali ovaj model. Milan Galjen i Nikola Tatalović su po jedan primerak ovog štapa osvojili kao ubedljivi pobednici proletos održanog Carpologija Spin kupa, dok je Carpologijin saradnik i konsultant Bogdan Ćirović Salinu izabrao za test kao model koji mu se na osnovu tehničkih karakteristika učinio najperspektivnijim.

1. Za koji vid ribolova Vam se štap Okuma Salina 3 najbolje pokazao?

Milan Galjen: Salina 3 je po mom skromnom mišljenju, uzevši u obzir najčećse situacije u kojim se nalazim na vodi, univerzalac. Više mi je legao za jigg nego za vobler ali i tu sam krajne subjektivan jer sam za vobler do sada koristio štapove mnogo „mekše“ akcije pa mi je Salinu tu za nijansu preoštra, ali upotrebljiva. Pecao sam i lovio i sa obale i iz čamca, oduševio me je u oba slučaja.
Nikola Tatalović: Salina 3 se kod mene najbolje pokazao kod pecanja smuđa tehnikom klasičnog džiga , iz čamca, kao i lovu bucova površinskim varalicama.
5
Nikola Tatalović i predivno obojen smudj iz Gornjeg Podunavlja
Bogdan Ćirović: Salina 3 je bila moj izbor baš iz razloga što njom mogu uspešno pokriti više vidova ribolova. Prvenstveno sam je namenio džigovanju sa obale, ali je jako pogodna za voblerisanje jednodelnim i dvodelnim varalicama od 9-18 cm. Kada mi je potreban jedan štap da pokrije dnevno-noćnu varijantu varaličarenja na Moravi i Dunavu Salina 3 je moj izbor.

2. Koje težine mamaca štap pokriva, kakva je detekcija kontakta sa dnom i sa ribom?

Milan Galjen: Štap sam upisao na sporo tekućoj, skoro stajaćaj vodi sa glavom od 7,5 gr. U svakom trenutku sam znao šta se dešava sa varalicom tj kad je legla na muljevito dno a kada sam okrznuo panj i slično. Najboji dokaz koliko je detekcija dobra je da sam drastično manje kidao varalice pecajući ovim štapom na istom mestu gde sam inače gubio priličan broj silikonaca po izlasku pecajući na sporije stapove. Takođe, štap sam upisao i na Dunavu sa glavom od 40 gr na daljini od 30+m i dubini 3+m sa somčetom od 5-6 kg dužine preko 80 centimetara. Takodje odlična detekcija i kontakta sa dnom i griza . Lako i precizno zamaranje ribe, u kom sam uživao.
Varalicarenje smudja Okuma Salina
Smudj sa stajaćice, koga je lakim džigom ulovio Milan Galjen
Nikola Tatalović: Što se tiče gramaža pecao sam težinama od 8 do 60 g, a najbolje mi se pokazao na pecanju onim u opsegu između 14g i 40g.
Bogdan Ćirovic: Štap je izuzetno senzitivan i lepo prenosi svaki kontakt džig glave sa dnom. U trenucima kada riba ’’pipavo uzima’’ imao sam totalnu kontrolu nad dešavanjima u vodi. Za sada najmanja težina sa kojom sam pecao jeste 5g a najviše 50g , po meni donja granica u kojoj se štap odlicno snalazi je 15-ak grama , a gornja do 40 grama, naravno opet sve zavisi od terena gde pecamo, dubine kao i jačine protoka vode.

3. Da li ste mu osim primarne našli i alternativne namene?

Milan Galjen: Kao što rekoh, štap je za mene univerzalac.
Nikola Tatalović: Nisam imao priliku , tako da ne bih bio iskren po tom pitanju.
Bogdan Ćirović: Ja sam ga odmah izabrao kao štap koji pokriva veliki broj situacija i kao takav od prvog dana je upotrevljavan za više tehnika ribolova.

4. Koja je najveća riba koju ste ulovili ovim štapom i kako se pokazao u zamaranju?

Milan Galjen: Za sada je to pomenuti somić moj najveći ulov Salinom, a siguran sam da može savladati i znatno veće komade.
Okuma Salina Som
Borba sa somovima prosecne veličine za naše uslove je ovim štapom pravo uživanje
Nikola Tatalović: Najveća riba koju sam upecao na njega je smuđ težine 10,4kg, uhvaćen na klasičan džig , na gramažu 45g , gde je zaista pokazao odličnu osetjivost pogotovo u gornjoj zoni štapa, gde se samo uzimanje varalice sa dna odlično osetilo.
Okuma Salina smudj kapitalac
Nikola sa kapitalcem
Bogdan Ćirović: U nepunih par meseci posedovanja pokazao se kao jako lovan štap, overio je smuđa,bucova i soma koji je ujedno i najveća riba – primerak koji sam ulovio Salinom težio je oko 12 kg (snimak borbe možete pogledati na kraju teksta).
Varalicarenje soma Okuma Salina
Bogdanu je ovaj som pružio nezaboravnu borbu, obavezno pogledajte video na dnu stranice!

5. Sa kojom mašinicom Vam se najbolje uklopio?

Milan Galjen: U prvo vreme sam, silom prilika, koristio svoj stari Ryobi Zauber, a onda savršentstvo oblika i boja, ugodjaja i dogadjaja kada sam štap spario sa Okuma Azoresom 40s.
Nikola Tatalović: koristio sam je sa Okumom Azores 4000 i daiwom Certate HC 3000 i iskreno, sa Daiwom mi se uklopio za nijansu bolje.
Bogdan Ćirović: Koristio sam sa Okumom Inspira 40 i sa Okumom Azores 40 , definitivno zbog svoje težine bolji balans, a po meni i idelan je sa Azoresom 40s.

6. Za šta još niste uspeli da ga koristite, a voleli bi i smatrate na osnovu ličnog iskustva i onog što ste u okviru test perioda utvrdili da bi se dobro pokazao?

Milan Galjen: Nisam ga još „osolio“ (pecao njime na moru prim. ur.) a smatram da bi bio savršen za pecanje većim površincima za zubatice, brancine i ostale ribe sličnih gabarita, kao i za srednje težak shore jigging.
Nikola Tatalović: U pecanju na moru, konkretno Brancina, Lice, mislim da bi to priredilo ozbiljno zadovoljstvo u vađenju i zamaranju ribe koja je mnogo agresivnja i borbenija.
Bogdan Ćirović: Imao sam prilike da ga koristim i u slatkovodnim i u morskim uslovima , jig tehnika, vobler, vertikala, muvanje tako da sam uspeo sve sa njim , a on nije uspeo da me razočara ni u jednoj od ovih situacija!
Varalicarenje Okuma Azores i Salina
Kriva savijanja pod ribom dvocifrene težine
Kao ilustraciju kvaliteta štapa, nije na odmet spomenuti i činjenicu da je ovaj štap i lični izbor za srednje teško varalicarenje vlasnika Carpologije – Zorana Kize Majstorovića . Svakako da selekcija pribora koju je napravio čovek koji na raspolaganju ima sve što poželi od Xzoge, Savage Gear-a, Ron Thompsona i Okume nije slučajno i pogrešno napravljena.
Okuma Salina Varalicarenje Kiza
Zoran sa nekim od ulova ostvarenim štapom Salina 3 spin

Okuma Salina 3 je elegantni univerzalac vrhunskih karakteristika, dajte mu šansu i nećete zažaliti!

Ostavite odgovor