Kao stvorena za džigovanje – „Okuma Azores 40S „

Svoja iskustva sa Azoresom 40s prenosi Vam :Miloš „Kockar“ Elek …

Okuma Azores 40 S je novitet u ponudi mašinica ovog giganta za 2016-u godinu. Rezultat je veoma pozitivnih iskustava sa većim modelima iz familije Azores. Naime ova mašinica se do sada proizvodila u veličinama od 55 do 80 (5500 – 8000) i posle uspeha koje su na tržištu i kod korisnika nesumnjivo postignuti, ova paleta je proširena i na dole modelom koji predstavljam , kao i modelom veličine 90. Rukovodstvo kompanije je prepoznalo prostor za napredak i potrebu za malim, brzim, „morskim“, snagatorom. Upotrebljiva je za sve i svašta, ali meni je prosto neverovatno koliko je dobro pogodjena za džig smuđa na velikim rekama poput Dunava. Maltretiram je intenzivno već gotovo pet meseci i sada već mogu reći da je dovoljno dobro poznajem za jedno kraće predstavljanje. Što se same estetike i spoljašnjih utisaka tiče za mene je Azores mašinica dizajnirana sa puno ukusa. Jednostavna, skladna, bez puno boja i nepotrebnih ukrasa. Mat srebrno-sivo telo sa špulnom urađenom u kombinaciji crnih i hromiranih delova, te metalik crni preklopinik i ručka koja se završava velikim crnim „knob-om“ odaju ozbiljnost, uravnoteženost i snagu. Ovaj spoljni utisak nikako nije neutemeljena šminka, jer kompletno telo i rotor ove mašinice su u potpunosti izrađeni od metala, aluminijuma pod proizvođačkom oznakom „die-cast“. Špulna i ručka su takođe aluminijumski, a ceo sklop je perfektno utegnut i upakovan u skladu sa najvišim zahtevima morskog ribolova, što nam donosi maksimalnu otpornost ove mašinice na spoljne uticaje, vlagu, so, prašinu, blato, pesak i druge nečistoće. Što se unutrašnjosti tiče, ona je urađena sklopom najboljih Okuminih rešenja. Pinion je mesingani, mašinski rezan, a zupčanici su urađeni po Okuminom „precision“eliptičnom sistemu. Rezultet je savršeno miran rad, a slagane strune je odlično, namotaji su unakrsni i precizni . Kao i kod drugih Okuminih modela koje koristim, probleme sa mršenjem nisam imao. Na svim kritičnim mestima su kuglični ležajevi, šest običnih, napravljenih od nerđajućeg čelika i jedan jednosmerni. Uz to, primarni ležaj piniona ima gumene zaptivke, koje omogućavju praktično beskontaktnu zaštitu kuglicama unutar kućišta kugličnog ležaja. Mehanizam koji sprečava okretanje ručice unazad tj. rotora u slučaju Azoresa, sa unutrašnje strane nazubljenog – rotor je direktno povezan osovinom špulne preko mesinganog pinion zupčanika sa tanjirastim zupčanikom u koji se ušrafljuje ručicaa a koji je kod većih modela dupli „dual“ kod ovog najmanjeg modela je urađen u singl varijanti.

Okuma Azores 40s

Vodonepropusnost kočionog mehanizma obezbeđuje Hydro block – gumena zaptivka, postavljena u ležište šrafa špulne sprečava ulazak sitne praljavštine i vode koji ometaju precizan rad drila. Sam kočioni mehanizam čine tri teflonska diska i tri karbonska „Washer-a“ kao primarni kočioni sistem sa gornje strane ležišta šrafa špulne odmah ispod zaštitnog Hyddro Block-a i sekundarni kočioni sistem sa ležištem sa donje strane špulne.. Podešavanje kočnice je maksimalno precizno urađeno, svako pa i najmanje pomeranje dugmeta regulatora kočnice rezultira mini klikom i odgovarajućom promenom kočione sile. Maksimalna snaga kočnice na ovom modelu je 12,7 kilograma, što je i više nego dovoljno za sve situacije sa kojima se u slatkovodnom ribolovu kod nas možemo susresti. Preklopni mehanizam je precizno i sigurno odrađen, radi bez i najmanjih nepravlnosti, roler strune je velik, ležaj je dobro zaptiven, a aluminijumska žica preklopnika je debela, lepo savijena i udobna za korišćenje. Mašinica kao i dosta drugih morskih modela uopšte nema mehanizam za prebacivanje hoda unazad, što je za mene sasvim razumljivo rešenje i izbacivanje nepotrebnog. Velika aluminijumska ručka doprinosi lakšem okretanju i snazi, a masivni, a ipak udobni „knob“ je presvučen gumenim materijalom koiji odlično prijanja na kožu prstiju i šake. Za mene je od svih Okuminih modela koje sam probao na Azoresu ovaj deo ubedljivo najbolje rešen. Na špulni ne postoji „line-clip“ za kačenje strune, ali uz mašinicu se dobija lepo dizajnirana neoprenska navlaka za špulnu – spool strap, koja efektno sprečava odmotavanje strune sa špulne pri transportu.

Okuma Azores 40s

Mašinicu sam deklarisao kao idealnu za džig smuđa, što će mnogima biti čudno s obzirom na njen brz prenos koji iznosi 6:1 (odnos obrtaja koje rotor napravi na jedan okret ručice). Međutim bez obzira na ovu tehničku karakteristiku Azoresu 40S snage u ovakvom ribolovu ne nedostaje. Glave uobičajenih težina u srednje teškom ribolovu smuđa, a za mene su to one u opsegu od 15 do 40 grama ova mašinica odrađuje bez ikakvih poteškoća. Isprobao sam je i sa nešto težim, sve do 50 grama i do tog limita joj snage nije nedostajalo. Na veće težine nisam išao, jer prvo za time nije bilo potrebe, a drugo, za te kalibre već imam Okuma Salinu 3 koja je pravi beskompromisni snagator. Azoresa sam isprobao i sa lakšim glavama, a da bih do maksimuma testirao njene mogućnosti sa lakim teretima nosio sam je i na lov basa neotežanim gumama. Iako u ovakvom ribolovu mnogo radije koristim sasvim lagane kompozitne mašinice (pore svega Okuma RTX) Azores se uspešno izborio sa bacanjem i vođenjem minimalnih tereta i namotavanjem labave strune. Mršenja nije bilo, a u lovu basa (i štuke) ova mašinica najviše smisla ima kada se radi spinerbaitima i chatterbaitima, koji pri povlačenju stvaraju nešto znatniji otpor. Azores je, naravno vrhunski izbor i za lov bucova, jer tonuće voblere, pilkere, metalne varalice i glavinjare sa lakoćom vuče brzo i za bucova neodoljivo. Svakako je vrlo primenjiva i za srednji lov soma kako na stajačicama, tako i na manjim rekama, a jedva čekam i da je isprobam na moru sa zubaticama, barakudama i plavom ribom.
 

Kao stvorena za dzigovanje

Okuma Azores je metalna, brza, snažna i pouzdana mašinica. Rad joj je vrlo utegnut i precizan, kočnica u punoj snazi moćna, a pri finom podešavanju maksimalno nežna i precizna. Izgledom je vrlo lepa i atraktivna a ne previše napadna. Sve ove epitete prati i cena koja nikako nije previsoka i koja je kao i kod drugih Okuminih modela vrlo razumno odmerena.
Kako se uz mašinicu ne dobija rezervna špulna, zastunik za tržište Srbije, beogradska Carpologija je od jeseni najavila stizanje aluminiumskih rezervnih špulni za veličine 40i 55, koje su kod nas i najpopularnije. Za kraj mogu samo reći da isprobate Azoresa kada vam se negde pruži prilika, to će biti dovoljno da vas zaintrigira i navede na razmišljanje.
Ja mog Azoresa koristim sa neizmernim zadovoljstvom i poverenjem, koje želim i Vama. Miloš Elek

Ostavite odgovor