Okuma Ceymar X8 Upredena Struna – Miloš Elek

Zahvaljujući beogradskoj firmi Carpologiji, koja je generalni zastupnik tajvanskog giganta ribolovačke industrije – kompanije Okuma, imao sam čast i zadovoljstvo da testiram još jedan njihov novi proizvod – upredenu strunu Okuma Ceymar X8.

Test strune je zadatak kome pristupam maksimalno ozbiljno i rezultate se trudim da prikupim u što je više moguće situacija i u lovu što većim brojem tehnika, ciljajući različite ribe na raznovrsnim terenima. Posle više od punih šest meseci korišćenja mogu reći da je pred nama veoma ozbiljan i konkurentan proizvod. Glavni atributi osmonitnih struna – glatkoća i okrugao poprečni presek su odlično izvedeni. Zahvaljujući njima zabačaji su dugi, izvode se lako i prijatno, napor pri dalekim zabačajima je manji, a nekoliko ekstra metara koje postižemo zahvaljujući glatkoći i mekoći ove strune, često mogu biti presudni za ulov, u situacijama kada se riba javlja veoma daleko od nas. Osim toga, i samo namotavanje strune, bilo pri vođenju ili privlačenju varalice je glatko, bez „testerisanja“ karakterističnog za četvoronitne upredenice. Vrlo je meka i izuzetno dobro se vezuje i drži čvorove. Korektno se ponaša sa svim varalicama i tehnikama sa kojima sam je isprobao, a maksimalno sam se potrudio da ih ispitam što više. Nosivost je odlična i tačno deklarisana, nisam imao pucanja strune na nelogičnim mestima, a otpornost na krzanje je u rangu sa drugim sličnim proizvodima (za sve situacije kada je kraj strune često izložen kontaktu sa visokoabrazivnim materijalima, kao što su kamen, školjke, granje i slično najtoplije preporučujem monofilni ili fluorokarbonski predvez) .
Za potrebe ovog testa, strunu nosivosti 18 libri (0,165 mm) najviše sam koristio u lovu bucova. U lovu glavinjarama daljina izbačaja i odličan kontakt sa varalicom upotpunilo je i mirno i tiho proticanje strune kroz karike i preko vođice mašinice pri ekstremno brzom vođenju, zahvaljujući glatkoći osmonitne upredenice. Mnogo sam pecao i površinskim varalicama „zara“ tipa, koje se vode „walk the dog“ tehnikom, koja spada u jednu od najzahtevnijih za mašinice i strune, jer se pri njenom izvođenju često namotava labava struna. Ovo za posledicu, kada su struna i mašinica nekvalitetni ima česta mršenja, što kod mene nije bio slučaj (koristio sam za ovu tehniku mašinicu Okuma RTX 35).
Lov basa površincima i gumicama je takođe prošao odlično, a struna se sasvim lepo pokazala i pri čestom kontaktu sa lokvanjem i granjem. Spinnerbaiti su takođe bili na testu sa ovom strunom i često je baš dodatnih metar ili dva koje glatka struna donosi bilo presudno za ulov, kada sam uspevao ovu varalicu da plasiram pod lokvanj na drugoj obali kanala, bacajući dijagonalno.
U pecanju smuđa džigovima netegljivost, mekoća i glatkoća Ceymar x8 braida mi je omogućila odličan kontakt sa varalicom, detekciju dna i udaraca, čak i kad je smuđ kilavo uzimao. Kontre su takođe bile zahvaljujući pomenutoj osetljivosti pravovremene, a probadanja dobra, delom i zahvaljujući netegljivosti same strune. Večernji lov smuđa i bucova voblerima je bio posebno zadovoljstvo, a glatkoća i bešuman prolaz strune kroz karike su samo upotpunili doživljaj.
Osetljivost i mekoća strune su bili adut i pri pecanju koje baš i nije primereno ovom promeru strune, a to je lajt i ultralajt ribolov. Hvatao sam bandare, basiće i bucove malim gumicama i glavinjarama, a u par navrata sam i na moru i u slatkoj vodi vreme do cuga „ozbiljnije“ ribe prekraćivao lovom glavoča i druge prisutne siće imitacijama vodenih beskičmenjaka (Savage Gear Ragworm). Udarčići ovih ribica su se dovoljno jasno prenosili do mog štapa, te sam bio sasvim zadovoljan njihovom realizacijom.

Ceymar x8 braid je obojena u „multicolor“ dezen, što znači da struna menja boju na svakih 10 – ak metara što može biti veoma praktično u situacijama kada želimo da znamo koliko nam je dug izbačaj, koliko je daleko varalica koju trolamo, ili koliko je duboko varalica kojom vertikalno pecamo. Takođe, ovo je dobar način i da ispratimo eventualni gubitak pletenice i vodimo računa o tome koliko je na špulni preostalo. Dekor je svakako dobro vidljiv, štoje često presudno za vizuelno praćenje dešavanja sa našim mamcem i meni je uvek veoma bitno da strunu i dešavanja sa mamcem mogu i pogledom da ispratim. Boja je postojana, vremenom se naravno gubi, ali taj proces je spor.

Struna je pakovana na velike i praktične koture od 100 metara, koji su međusobno spojeni, pa je moguće njome puniti i veće mašinice i multiplikatore.

Moj rezime je da je ovo sasvim dobra, kvalitetna i široko upotrebljiva struna, pogotovo kada se u obzir uzme i njena cena, koja svakao nije stavka za zanemarivanje. Zima je pravo vreme za dopunu pribora, a Okuma Ceymar x8 Braid je artikal koji svakako treba imati u vidu!

 

Da bi ovaj test upotpunili, prenosim i zapažanja iskusnog morskog vuka i lovca na prevejane morske predatore, Ulcinjanina Miće Kočovića, koji kaže:

Koristio sam Okuma Ceymar x8 Braid za lov na luceve nekih 20 dana, bukvalno svaki dan je bila na poslu. Koristio sam je u nosivosti od 35lb i struna je ispunila sva moja očekivanja. Jedina zamjerka, ako mogu dodati je blago gubljenje boje, ali to je normalno i za druge upredenice. Preporučio sam je i nekolicini prijatelja i prezadovoljni su. Moje iskustvo je odlično vezano za nju, u svakom slučaju, za te pare teško da može bolje. Spremam se da oprobam ovu strunu i u nosivosti od 45 libri u jiggingu i smatram da ni tu neće biti greške.

Miloš Elek
Okuma Srbija Tim