Pouzdan, praktičan i prostran – Okuma Ranac

Okuma fishing backpack je ranac konstruisan i izrađen prema potrebama i zahtevima varaličara. Koliko god da smo navikli da pribor koji redovno nosimo na vodu smeštamo u raznorazne nenamenski pravljene rančeve, torbe, torbice, ruksake i ko zna šta sve ne (autor teksta je za navedenu namenu čak godinama koristio meku fružider torbu) i koliko god nam ta rešenja delovala dobrim, praktičnim, dugotrajnim i ekonomičnim, susret sa jednim ovakvim namenski osmišljenim i napravljenim rancem je momenat u kome sve dosadašnje ideje i improvizacije „padaju u vodu“.
Posle polugodišnjeg korišćenja ovog Okuminog proizvoda u gotovo svim vidovima ribolova koje praktikujem, prva stvar kjoju mogu da istaknem je da mi je samo pripremanje za izlazak postalo mnogo jednostavnije i kraće. „Ribolovački ranac“ je konstruisan tako da je pristup njegovim unutrašnjim prostorima i džepovima maksimalno olakšan i ubrzan. Sa par brzih otkopčavanja rajsferšlusa i pregleda providnih unutrašnjih kutija odmah znam šta je unutra i šta eventualno nedostaje. Do sada je redovna praksa bila da iz ranca ili torbe moram izvaditi kompletan sadržaj, ne bih li bio stoprocentno siguran da nešto neću zaboraviti. Ovaj ranac je naime tako osmišljen da je njegov unutrašnji porostor podeljen na način koji samu organizaciju i kasnije i upotrebu čini vrlo efikanom i praktičnom.
Ključna inovacije je pregrada u kojoj se nalaze četiri plastične kutije dimenzija 27x17x4cm koja se otvara nezavisno od ostatka ranca.
Za mene su ove kutije i njihov položaj glavna prednost na ovom rancu. Ukopljene u ribolovački ranac čije su spoljne dimenzije 50x32x22 cm nude sasvim dovoljno prostora za sve varalice koje mi i teoretski mogu zatrebati na jednom izlasku, a pristup i odabir su maksimalno pojednostavljeni i ubrzani. Zahvaljujući pomičnim plastičnim pregradicama kutije se mogu savršeno prilagoditi varalicama koje u njima nosimo. Ova pregrada sa kutijama zauzima donju polovinu ranca, dupli rajsferšlus kojim se otvara deli ranac po horizontali. Na spoljnoj strani ovog pregradka nalazi se široki plitki džep, sa ojačanom prednjom stranom, koji se rajsferšlusom potpuno otvara i koji za mene predstavja odlično mesto za držanje predveza, kopči, split ringova, sajlica makazaica i klješta za strunu.
Pošto na gotovo svakom izlasku po nekoliko puta (čak i desetak) vežem i menjam predveze ova frontalna i lako pristupačna pozicija je idealna za ove namene.
Gornju polovinu ranca karakteriše velika pregrada koja se otvara po vertikali i u koju je moguće spakovati nekoliko krupnijih predmeta, bila to rezervna mašinica, dodatna odeća, ručak i piće, ozbiljnija foto ili video oprema, rezerve ili „b postava“ varalica i generalno stvari koje nam mogu zatrebati, a ne moramo ih imati na dohvatu ruke u svakom momentu pecanja. Na leđnoj strani ove pregrade je unutrašnji mrežasti plitki džep sa rajsferšlusom. Sa spoljne strane ove pregrade se nalazi veliki plitki spoljni džep, koji je površinski isti kao i velika gornja pregrada, samo mu je zapremina mnogo manja jer je skroz tanak.
U njemu držim nož, klješta, suvu krpu, pljosku, nekoliko praznih kesa, rezervne sajle, predveze, worm i drop shot udice, kopče i ostale sitnice, kojima kad mi zatrebaju želim brz pristup.
Glavna gornja i donja (sa kutijama) pregrada se po potrebi mogu spojiti otvaranjem unutrašnjeg rajsferšlusa i tako dobijamo klasičan ranac sa velikom centralnom komorom.
Ranac na bočnim stranama ima po dva visoko postavljena džepa sa rajsferšlusom.
Na donjoj levoj bočnoj strani je nekoliko pregrada zgodih za sitnije stvari, a na levoj donjoj bočnoj strani i mrežasti džep sa čičkom, u kom ja držim sak, koji čak i kad je mokar u takvom džepu može da se lakše osuši. Sa desne bočne strane se nalazi platnena trakica – „gajka“ zašivena tako da može poslušiti kao nosač za meredov, ili neki sličan predmet.
Okuma fishing backpack je izrađen od kombinacije jakih i pouzdanih materijala. Unutrašnjost je od gumiranog materijala koji poboljšava vodonepropusnost. U toku zime sam više puta ostajao na vodi po nekoliko sati, na kiši i vlažnom snegu i uprkos tome, sve stvari unutar ranca su bile suve po završetku ribolova.
Remenici za nošenje su podesivi, širok, tapacirani mekim materijalomi i veoma udobni, pa pešačenje i sa potpuno natovarnim rancem ne pada teško. Tome doprinosi i udoban, tapacirani leđni deo i dodatrni kaiš za struk, kojim se ranac fiksira za telo po potrebi.
Dno ranca je od vodonepropusnog tvrdog materijala, a gornja ručka je ojačana plastikom.
lako se prihvata, udobno naleže na dlan i ne seče ga čak i kad je ranac pretovaren. Svi rajsferšlusi su odličnog kvaliteta, masivni, dvosmerni – dupli, krupnih zuba i sigurnog mehanizma, sa perfektno obrađenom unutrašnjom ivicom tkanine, koji se zahvaljujući svemu nabrojanom otvaraju i zatvaraju brzo i lako bez zapinjanja.
Jedina moja uslovno rečeno zamerka je što se trenutno ne mogu nabaviti i rezervne kutije. Ribolovci sa velikim asortimanom varalica, koji pecaju više različitih vrsta ribe, koristeći razne tehnike bi svakako voleli da imaju na raspolaganju još nekoliko ovih kutija, te da ih po potrebi mogu menjati, što je mnogo lakše od prebacivanja varalica u i iz kutije. Ova zamerka je lako rešiva i nadam se da će je proizvođač i distributer prihvatiti.
Okuma Fishing backpack je veliki ranac najviše klase, osmišljen da kvalitetom i inovativnim rešenjima organizacije i upotrebe odgovori ukusima i potrebama najzahtevnijih ribolovaca. Moj ribolov čini bržim i lakšim iako često nosi teške terete. Imam u njega potpuno poverenje i najtoplije Vam ga preporučujem.
Miloš Elek, Okuma Serbia Fishing Team